Het plafond schoonmaken? We stofzuigen elke week en maken onze muren schoon, maar vaak wordt het plafond vergeten. Het blijkt dan ook dat de meerderheid zelden tot nooit hun plafond schoon maakt. Wanneer er vlekken op zitten, wordt er al snel een nieuwe laag verf aangebracht. Meestal is dit helemaal niet nodig en doet een beetje schoonmaakmiddel al wonderen. We leggen u in dit artikel uit hoe u uw plafond het beste kunt schoonmaken!

De voorbereiding

De benodigdheden
– Schoonmaakmiddel, kies voor ammonia, soda of bleekmiddel
– Spons
– Emmer met water
– Droge doek
– Trapje
In plaats van een trapje kunt u ook gebruik maken van een sponsje op steel, vaak werkt dit sneller, omdat u niet steeds het trapje hoeft te verplaatsen.

Wat is belangrijk?
– Zorg voor voldoende ventilatie.  Ammonia kan een sterke chemische lucht geven. Zorg er daarom voor voldoende ventilatie in de ruimte.
– Let goed op dat u geen water, vuil of schoonmaakmiddel in uw ogen krijgt. U werkt boven u macht, waardoor deze kans groot is. U kunt dit voorkomen door een (veiligheids)bril te dragen of de spons niet te nat te maken.
– Dek kwetsbare vloeren en meubels af. Er vallen altijd wel druppels naar beneden bij het schoonmaken van het plafond. Zorg er daarom ook voor dat u altijd een droge doek bij de hand heeft, zodat de druppels meteen weggehaald kunnen worden.

Werkwijze plafond schoonmaken

Hoe vuiler uw plafond, hoe meer u uit de kast moet halen om uw plafond schoon te krijgen. We hebben drie verschillende categorieën: lichtelijk vervuilde plafond, schimmel- en weervlekken en nicotine, rookaanslag en bloedvlekken van insecten. We leggen per categorie de beste werkwijze uit!

Lichtelijk vervuilde plafond
Bij een lichtelijk vervuild plafond kunt u denken aan spinrag, stof en ander loszittend vuil. U kunt het beste beginnen met stofzuigen. Doe dit wel voorzichtig zodat u de verf niet beschadigt. Een swiffer is vaak handiger en veiliger voor uw plafond.

Maak daarna een sopje van lauwwarm water en soda. Wring uw spons of dweil zo goed mogelijk uit, zodat deze nagenoeg droog is. Dep met de spons op de vlekken of ga voorzichtig over het plafond heen. Niet te hard boenen, anders beschadigt u de verflaag. Maak het plafond vervolgens schoon met een droge doek. Wanneer de vlekken nog niet helemaal weg zijn, kunt u pure ammonia of schoonmaakazijn gebruiken in plaats van soda. Draag wel schoonmaakhandschoenen!

Schimmel- en weervlekken
Op plafonds in badkamers of bij lekkages kunnen er schimmel- of weervlekken ontstaan. U kunt het beste een sodaoplossing hiervoor  gebruiken. Helpt dit niet? Ga dan over naar bleekmiddel of een speciale schimmelvreter. Wrijf de vlekken goed in met een spons of borstel, laat het even inwerken en spoel het daarna af met water.

Vaak moet u deze behandeling een aantal keer doen voordat alle vlekken weg zijn. Helpt dit niet? breng dan een nieuwe verflaag aan met een speciale schimmelwerende verf of primer.

Nicotine, rookaanslag en bloedvlekken van insecten
Dit is de meest hardnekkige vorm van een vuil plafond. U kunt dit proberen te verwijderen met ammonia of bleekmiddel. Lukt dit niet? Dan kunt u beter uw plafond opnieuw verven of voor een nieuw plafond gaan! Bij ons kunt u in één dag een heel nieuw plafond laten plaatsen.

Bent u toe aan een nieuw plafond? Neem dan contact (http://www.plamecobest.nl/contact.html) met ons op!

Plafond Plameco Best